Het aantal .nl-domeinen dat standaarden voor veilig e-mailen ondersteunt is vorig jaar verder gestegen. Dat meldt de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de beheerder van .nl-domeinnamen. Zo steeg het aantal domeinnamen met StartTLS het afgelopen halfjaar van 3,2 naar 3,6 miljoen.

StartTLS versleutelt het verkeer tussen mailservers, wat het lastiger maakt voor aanvallers om het mailverkeer te onderscheppen of aan te passen. Het aantal domeinen dat DMARC ondersteunt groeide van 36.000 naar 470.000. Via DMARC kan worden ingesteld wat de mailserver moet doen als die een verdachte e-mail ontvangt. Daarnaast dwingt DMARC af dat de afzender van een e-mail die aan de ‘buitenkant’ van een e-mail wordt genoemd, dezelfde is als de afzender die in de e-mail wordt genoemd.

DomainKeys Identified Mail (DKIM), dat het onderweg aanpassen van e-mails moet voorkomen, wordt inmiddels door meer dan 1 miljoen domeinen ondersteund. Een stijging van 732.000. Verder steeg het aantal domeinen dat SPF toepast van 2,2 miljoen naar 2,6 miljoen. SPF (Sender Policy Framework) moet voorkomen dat iemand in naam van een organisatie een e-mail kan versturen. Het doet dit door een lijst met vertrouwde ip-adressen aan het dns toe te voegen. E-mails die uit naam van de organisatie worden verstuurd mogen alleen van deze ip-adressen afkomstig zijn.

Naast het toepassen van e-mailstandaarden groeide het aantal met DNSSEC beveiligde domeinnamen naar 3,1 miljoen. Daarmee is ruim 53 procent van de .nl-zone voorzien van DNSSEC. Eind 2017 ging het nog om ruim 2,8 miljoen domeinen (ruim 49 procent). DNSSEC is een extensie van DNS die moet voorkomen dat internetgebruikers naar malafide websites worden doorgestuurd. Het doet dit door DNS-responses via digitale handtekeningen en ‘public key cryptography’ te authenticeren.

Om de uitrol van deze standaarden onder registrars te bevorderen keert de SIDN een financiële beloning uit. Het doet dit via de Registrar Scorecard, een programma dat .nl-registrars beloont voor hun bijdragen aan de kwaliteit van de .nl-zone. De Registrar Scorecard moet registrars stimuleren om verbeteringen door te voeren op vier gebieden: actief gebruik, IPv6, correcte contactgegevens en veiligheid. Inmiddels doen honderden registrars aan het programma mee. Vorig jaar keerde de SIDN ruim 1,5 miljoen euro uit aan registrars die aan het programma deelnamen.

donderdag 24 januari 2019, door Security.nl